Certificat energetic

Certificatul energetic este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri. Conform legii 159/2013 ce modifica si completeaza legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, certificatul energetic este obligatoriu pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza.

Proprietarul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze.

Performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire este exprimata prin urmatorii indicatori de performanta:

  1. clasa energetica (de la A – cel mai bine la G);
  2. consumul total specific de energie (exprimat in kWh/mp an);
  3. indicele de emisii echivalent de dioxid de carbon CO2.

Certificarea energetica a locuintei (implicit si certificatul energetic) se bazeaza pe informatii, constatari si dovezi certe.

Numai elementele si faptele ce pot fi observate direct, vizual, sau care reies dintr-un document acceptabil pot fi luate in considerare.

Pentru intocmirea certificatului energetic, cea mai importanta piesa este Cartea tehnica a constructiei – documentatia care a stat la baza executiei cladirii si instalatiilor aferente.

  • partiurile de arhitectura ale fiecarui nivel;
  • dimensiunile geometrice ale elementelor de constructii: fundatii, pereti, stalpi, grinzi, buiandrugi, placi, elementele sarpantei;
  • dimensiunile golurilor din pereti, distanta dintre goluri, inaltimea parapetelor;
  • structura anvelopei cladirii;
  • tipul de usi si ferestre;
  • alcatuirea elementelor de separare intre spatii cu diverse regimuri de temperatura (spatii secundare);
  • planuri si scheme ale instalatiilor de incalzire, ventilare, climatizare, preparare a apei calde de consum si electrice (iluminat).

In cazul cand aceasta documentatia de baza lipseste, se va executa un releveu al cladirii, evidentiindu-se toate elementele enumerate mai sus.

Pentru a putea emite un certificat energetic, auditorul energetic colecteaza si prelucreaza date si informatii.

Pornind de la caracteristicile reale ale cladirii evidentiate anterior, se calculeaza consumurile specifice cu ajutorul carora imobilul se incadreaza intr-o clasa de performanta energetica, acordandu-se totodata si o nota energetica.

In final se elaboreaza Certificatul Energetic care este un document oficial tiparit ce cuprinde indicatori numerici si care exprima performanta energetica a locuintei